Piwo z minibrowaru – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – jaki materiał użyć
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy – jak otworzyć
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych z alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi momentami, dobrym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że czasami trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję warto wiedzieć coś na temat piwa, jego sposobie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najpopularniejsze są oczywiśćie browary koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; najczęściej są to trunki o niższej klasie oraz wartości, jako że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, porządniej wykonywanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i staranność przetworzenia jest kluczowa. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Samo warzenie zajmuje dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości piwa, lub zacząć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także uzyskania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie piwa na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak kategoria, skład, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, z tego powodu,że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych surowców. Na charakter piwa ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Komentarze są wyłączone.